Alles over scootmobielen | Vegro (2023)

  • Home
  • Advies
  • Scootmobielen

Alles over scootmobielen | Vegro (1)

Een scootmobiel is een elektrisch vervoersmiddel dat speciaal is ontworpen voor mensen die minder mobiel zijn. Technisch gezien lijkt een scootmobiel op een scooter, maar dan met drie of vier wielen. In tegenstelling tot benzine-aangedreven scooters rijdt een scootmobiel op een accu, wat het gebruik ervan milieuvriendelijker en stiller maakt.

Wat is een scootmobiel?

Een scootmobiel is speciaal ontworpen voor ouderen of mensen met een handicap die nog steeds actief willen blijven en eropuit willen trekken. Met een scootmobiel kunnen gebruikers zelfstandig boodschappen doen, vrienden en familie bezoeken of gewoon een rustgevend ritje in de buitenlucht maken. Er bestaan zelfs opvouwbare modellen die gemakkelijk mee op vakantie kunt nemen, zodat je altijd mobiel kunt blijven.

Wanneer gebruik je een scootmobiel?

Een scootmobiel is vooral handig voor mensen die chronisch minder mobiel zijn en langere afstanden moeten afleggen. Bij tijdelijke mobiliteitsproblemen, zoals na een operatie of ongeval, worden scootmobielen minder vaak aanbevolen. In dat geval kunnen andere medische hulpmiddelen, zoals rolstoelen of rollators, beter ingezet worden om de mobiliteit te verbeteren.

Wat is de beste scootmobiel?

Alle scootmobielen bij Vegro zijn uitgebreid getest en gekeurd, zodat je zeker weet dat je een betrouwbaar model in huis haalt. Wat de beste scootmobiel is, hangt af van je eigen situatie en je persoonlijke voorkeuren.

(Video) Scootmobiel 4 wielen Snelle & Stabiele de For Motion On Four. Topsnelheid van 25km/h bereik 300km+

Wil je een keer een proefritje maken? Kom dan langs in één van onze thuiszorgwinkels of maak een afspraak met onze adviseur. De woonconsulent komt vrijblijvend bij je langs om je te helpen met het vinden van een scootmobiel die bij je past.

Wat kost een goede scootmobiel?

De aanschaf van een scootmobiel is niet goedkoop. De prijs van een nieuwe scootmobiel is onder meer afhankelijk van:

  • De accu;
  • De motor;
  • De actieradius;
  • Het aantal wielen;
  • De (extra) functionaliteiten;
  • De afwerking (kwaliteit van de gebruikte materialen).

Alles over scootmobielen | Vegro (2)

Waar mag je met een scootmobiel rijden?

Met een scootmobiel mag je op alle wegen met een maximale snelheid van 80 kilometer per uur rijden. Hieronder vallen ook fietspaden, wandelpaden, winkelstraten en promenades. Is de openbare weg verboden voor tractoren en bromfietsen, dan mag je ook met je scootmobiel niet de weg op.

Je mag met een scootmobiel de meeste winkels, supermarkten en andere openbare gelegenheden aan. Ook het openbaar vervoer is toegankelijk met een scootmobiel; je rijdt de trein, tram, veerboot of metro zo in. Dus bus heeft daarentegen geen plek voor scootmobielen.

Hoe hard mag je met een scootmobiel?

De toegestane maximumsnelheid van een scootmobiel verschilt per weg of pad. Op voetpaden mag je met de scootmobiel maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op wegen binnen de bebouwde kom geldt een maximale snelheid van 30 kilometer per uur.

De meeste scootmobielen halen dit echter niet. De maximaal haalbare snelheid van een scootmobiel ligt tussen de 18 en 20 kilometer per uur. De scootmobielen die je bij Vegro kunt aanschaffen kunnen snelheden bereiken variërend tussen 6 en 20 kilometer per uur.

Maximumsnelheid scootmobiel op de openbare weg

Hoe hard mag je met je scootmobiel rijden?

  • Op de stoep: maximaal 6 kilometer per uur
  • Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom: maximaal 30 kilometer per uur
  • Buiten de bebouwde kom: 40 kilometer per uur
  • Op de rijbaan (autosnelwegen niet toegestaan): maximaal 45 kilometer per uur

Mag ik mijn scootmobiel opvoeren?

Nee, een scootmobiel opvoeren is geen goed idee. Een scootmobiel is niet gemaakt om harder te rijden dan de snelheid waarvoor hij is ontworpen. Het is daarbij ook niet mogelijk om een scootmobiel op te voeren, omdat de afmetingen van de motor en accu specifiek gemaakt zijn. Een andere motor of accu zal dus niet passen in je scootmobiel. Maar misschien nog wel het belangrijkste: een scootmobiel opvoeren is verboden.

Sneller rijden met een scootmobiel

Een scootmobiel opvoeren is dus niet mogelijk. Wil je toch de snelheid van een scootmobiel verhogen, dan kun je het beste een model kopen met een krachtigere motor. Wel is het belangrijk om je altijd te houden aan de maximumsnelheid van de weg of het voetpad waarop je rijdt. Bij te hoge snelheden kun je namelijk uit de bocht vliegen en omvallen.

Waar mag ik mijn scootmobiel parkeren?

Je mag een scootmobiel bijna overal parkeren. De scootmobiel is namelijk een gehandicaptenvoertuig, en daarvoor gelden speciale regels. Zo mag je je scootmobiel gewoon op de stoep parkeren. Let er wel op dat je hem zo neerzet dat anderen er geen last van hebben. Blokkeer geen ingangen of geparkeerde fietsen en zorg dat wandelwagens en rolstoelgebruikers er goed langs kunnen.

(Video) 5 punten waarop u moet letten bij aanschaf van een scootmobiel

Een scootmobiel mag je ook op een gehandicaptenparkeerplaats parkeren. Het is echter niet toegestaan om je scootmobiel op een normale parkeerplaats te zetten.

Heb je een rijbewijs nodig voor een scootmobiel?

Nee, er bestaat niet zoiets als een scootmobielrijbewijs. Wel moet je 16 jaar of ouder zijn om scootmobiel te mogen rijden. Ook met het voertuig verzekerd zijn als je erop rijd.

Moet er een kenteken op je scootmobiel?

Net als voor andere gehandicaptenvoertuigen is voor een scootmobiel geen kenteken nodig. Wel ben je verplicht een verzekering af te sluiten voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Als verzekeringsbewijs ontvang je een sticker. Plak deze op de achterkant. In plaats van een kenteken zit er dus een verzekeringssticker achterop elke scootmobiel.

"

Wanneer je de scootmobiel nodig hebt om mobiel te blijven, kun je hiervoor in sommige gevallen een vergoeding aanvragen via de WMO.

Wordt een scootmobiel vergoed vanuit de zorgverzekering?

De aanschaf van een scootmobiel wordt niet verzekerd door de zorgverzekering. Indien je kunt aantonen dat je een scootmobiel nodig hebt om medische redenen, kun je mogelijk wel in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Je kunt hiervoor een aanvraag indien bij het WMO-loket in jouw gemeente.

Wanneer kom je in aanmerking voor een scootmobiel via de gemeente (WMO)?

Wanneer je de scootmobiel nodig hebt om in het dagelijks leven mobiel te blijven, kun je hiervoor in sommige gevallen dus een vergoeding krijgen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De WMO zorgt ervoor dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven en volwaardig mee kunnen blijven doen aan de samenleving.

Als je de aanvraag hebt ingediend gaat de gemeente kijken of je in aanmerking komt voor een voorziening uit de WMO. Binnen de WMO kun je zorg in natura of een PGB aanvragen.

Scootmobiel via PGB of zorg in natura

Zorg in natura houdt in dat de gemeente een scootmobiel voor je verstrekt. Je krijgt deze van de leverancier waar de gemeente afspraken mee heeft gemaakt. Je hebt geen inspraak in het type scootmobiel dat je toegewezen krijgt. De scootmobielverzekering zit hier bij inbegrepen.

Krijg je een PGB toegewezen, dan mag je zelf de leverancier bepalen en ben je vrij in je keuze voor een scootmobiel. Wel moet je de verzekering voor de scootmobiel zelf afsluiten. Het is in Nederland verplicht om een WA-verzekering af te sluiten als je met een scootmobiel rijdt.

Lees meer

Scootmobiel aanvragen bij de gemeenteEen scootmobiel bij de gemeente aanvragen doe je via de WMO. WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning.Lees over WMOWaar moet je op letten bij het kopen van een scootmobiel?Scootmobielen komen in verschillende soorten en maten. Waar moet je op letten bij de aanschaf?Lees de tipsOnderhoud en reparatieNet als een auto heeft een scootmobiel periodiek onderhoud nodig om deze in goede conditie te houden. Het onderhoud van een scootmobiel doe je meestal preventief.Zo werkt dit
(Video) Dit is de coolste scootmobiel ooit!

Meer advies over

Rolstoelen
Loopkrukken
Gezondheid
Hulpmiddelen
Hulpmiddelen hurenWelke hulpmiddelen kun je huren bij Vegro?
Hulpmiddelen lenenHoe kom je in aanmerking voor het lenen van hulpmiddelen?

Hoe kan ik een artikel zoeken?

Je kunt een artikel opzoeken door gebruik te maken van de zoekbalk bovenaan de pagina. Je voert simpelweg de naam van het artikel in en klikt daarna op het vergrootglas.

(Video) Hoe veilig is de scootmobiel?

Je kunt ook een product opzoeken door gebruik te maken van de tabbladen in het menu bovenaan homepage.

Hoe kan ik een bestelling plaatsen?

Zodra u een artikel op de website hebt gekozen klikt u op 'kopen'. Wilt u een artikel huren of lenen, dan kunt u dit vinden onder de knoppen

huren

en

lenen

in de webwinkel. Volg verder de aanwijzingen in het scherm. De prijzen die u ziet zijn inclusief BTW.

Waarom moet ik een account aanmaken?

Op de pagina die verschijnt na aanmaken van een account kunt je je gegevens bekijken en eventueel wijzigen. Ook je orderhistorie is daar zichtbaar. Dit is ook de plek om je aan of af te melden voor de nieuwsbrief.

Kan ik ook artikelen lenen bij Vegro?

Dat kan zeker en is kosteloos. Alle informatie vindt u op

onze adviespagina over lenen

.

Hoe kan ik een bestelling annuleren?

Zodra u een bestelling wilt annuleren, verzoeken wij u zo snel mogelijk

contact op te nemen

. Is uw bestelling al verzonden, dan kan er niet meer worden geannuleerd. Wel kunt u na ontvangst conform

(Video) Scootmobiel test 2022 | De beste scootmobielen met 3 wielen

onze voorwaarden

de artikelen retour zenden.

Alle vragen

Veelgestelde vragen

Videos

1. Scootmobielen types
(Verbouwkosten)
2. Scootmobielen
(Pot tweewielers)
3. IVA E1000 Scootmobiel
(IVA Mobility)
4. Rollator LEA Care | Vegro
(Vegro Zorgwinkel)
5. Instructiefilm Looprek | Vegro
(Vegro Zorgwinkel)
6. Makkelijk een scootmobiel lenen zonder er één aan te schaffen Scootmobielpool Fermate Zwolle
(RTV Focus Zwolle)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated: 02/25/2023

Views: 5424

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.